Őszibarack általános tudnivalói

Az őszibarackról kijelenthető, hogy az egyik legkedveltebb gyümölcs országszerte.

Mit érdemes tudni az őszibarackról? Milyen vitaminokat tartalmaz? Miért olyan kedvelt gyümölcs? 

Az őszibarack (Prunus persica) rokonságban áll olyan csonthéjasokkal, mint a kajszibarack, szilva és mandula. Általánosságban elmondható, hogy terméseit júniustól szeptember végéig hozza, melyek fajtától függően nagyjából 70-160 gramm között mozognak. Olykor előfordulhatnak 250 grammos termések is. 

Fajtaválasztékot tekintve az egyik leggazdagabb, hiszen jelenleg 500 őszibarackfajtát és 300 nektarinfajtát különböztetnek meg világszerte. Általában minél nagyobb szemű, és minél később érő fajtáról beszélünk annál ízletesebb és annál nagyobb eséllyel magvaváló. Az őszibarackfákat 20-25 évente újra kell telepíteni, hiszen eddig hoznak termést. A fajtaválaszték három nagy csoportra osztható: sárga húsú, fehér húsú és nektarin. A nektarin másnéven a csupasz barack, mely  héjában, illetve rövidebb érési idejében (július közepe-augusztus vége) különbözik a hagyományos őszibaracktól. A nektarin egy véletlen génmutációnak köszönhetően lett "csupasz", melyet a kertészek tenyéztettek tovább. Ennek ellenére a szőrös barackot termő fák esetében is előfordulhat, hogy egy-egy csupasz csümölcsöt teremnek.

Milyen jótékony hatásai vannak az őszibaracknak?

100 gramm őszibarack 9 g szénhidrátot, 0,7 g fehérjét és 0,1 g zsírt, azaz összességében 40 kalóriát tartalmaz. 85-90%-a víz, ezért nagyon jó hidratáló és frissítő hatással bír. Az őszibarackról elmondható, hogy jókedvre derít, mely részben a niacin tartalmának köszönhető. Ezen kívül vérnyomáscsökkentő és jótékony hatása van a szív és érrendszerre. 

Mely vitaminok találhatóak meg az őszibarackban?

A-vitamin, C-vitamin, B-vitamin és a sárga húsú fajták biotin tartalmának köszönhetően haj-és bőrszépítő tulajdonsággal is rendelkeznek. Sárga antioxidáns xantofill színanyagoknak köszönhetően rákellenes hatással is bírnak. A rostosabb változatok emésztéssegítő hatásuk, valamint a koleszterinre gyakorolt pozitív hatásuk miatt is nagyon kedvelt gyümölcs. Ásványi anyagokat tekintve magas kálium, magnézium, és szelén tartalma.

Ezek is érdekelhetnek:

Őszibarack

Kattints ide, és nézd meg kínálatunkat! 

Kajszibarack: lekvár vagy pálinka legyen belőle?

Kattints ide, és nézd meg kínálatunkat!