Legjobb sövénynövény: Babérmeggy

A Babérmeggy egy nem mindennapi örökzöld cserje. Elnevezése sokak számára megtévesztő lehet, hiszen első hallásra valamilyen hasznnövényre asszociálhatunk. A következő sorokban bemutatjuk a Babérmeggy általános tudnivalóit, gondozását és a legnépszerűbb fajtát, a Novita Babérmeggyet is.

Általános tudnivalók
A Babérmeggy sűrű levélzetének, gyors növekedésének és örökzöld jellegének köszönhetően az egyik legnépszerűbb térelválasztó. Átláthatatlan lombozata képes teljes takarást eredményezni. Annak ellenére, hogy egy mutatós dísznövényről beszélhetünk, sokkal inkább a fentebb írt funkcionalitása miatt kedvelt fajta. Könnyen nyírható formára, de homogén zöld fal is nevelhető belőle, egész évben üde zöld levelei díszítheti kertünket. A sövény jellege ellenére szoliterként is remek dísze lehet kertünknek. Napos, félárnyékos helyek kedvelője, nagyobb szárazságban érdemes öntözni, de különösebben nagy odafigyelést nem igényel.

Legellenállóbb fajta: Novita Babérmeggy
Kertészetünkből vásárolt fajták már 100 %-ban télállók, ugyanis, ha fiatal kort túllépte a növény, biztosan nem fog megfagyni. Fényes zöld levélzete az összes évszakban szépen pompázik. Akár szoliterként, akár sövényként is kiválóan alkalmas, sűrű, erős növekedésének köszönhetően. Kifejlett mérete 2-3 m magas, évente akár 80 centimétert is nőhet. Jó vízgazdálkodású talajok kedvelője, enyhén savas kémhatású talajban érzi jól magát leginkább. Tavasszal a fagyok elmúltával érdemes megmetszeni, hogy minél sűrűbb bokrot alkosson.

Novita Babérmeggy

(Prunus laurocerasus 'Novita')

 Etna Babérmeggy
(Prunus laurocerasus 'Etna')