"Hull a szilva a fáról"
Ha lekvárra vagy pálinkára gondolunk a sárgabarack mellett a szilva a másik gyümölcs, amire egyből asszociálunk. Nem véletlenül, hiszen elég közeli rokonságban állnak egymással.
Története, tudnivalók
A szilva a rózsafélék családjából ered, melynek érése egészen elhúzódó. Júliustól október végéig szüretelhető. A klasszik lila színű szilván kívül előfordulhat piros, vagy akár sárga árnyalatban is.
Eredetileg a Kaszpi-tenger partjáról származó, ízében a legváltozatosabb gyümölcs. Rómával Pompeius ismertette meg a szilvát, ahonnan gyorsan végigsöpört a Földközi-tenger partvidékén. Később, a XVII. században Észak-Amerikában is elérhetővé vált a szilva. Hazánkban is kedvelt gyümölcs, sőt a szatmári szilvalekvár és a szilvapálinka hungarikumnak számít.
Kijelenthető, hogy az alma után a legnagyobb mennyiségben termesztett gyümölcs. Legnagyobb exportőr országok közé sorolhatjuk az USA-t, Oroszországot és természetesen Kínát.
![](https://f02b185e81.clvaw-cdnwnd.com/21fbf175082e92c5711782103d8a3269/200000170-c1366c1368/pexels-photo-248440.jpeg?ph=f02b185e81)
Jótékony hatásai
Magas víztartalmú, kalóriaszegény, de vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag gyümölcs. Minden összetevője hozzájárul az egészséges életmód fenntartásához.
Remek fogyókúrás gyümölcs, hiszen hashajtó hatásáról is ismert. A rostban, szaténban és szorbitban gazdag gyümölcs, ami elősegíti az anyagcserét.
Vitaminok: C-vitamin, A-vitamin, K-vitamin, béta-karotin, antioxidánsok: lutein, zeaxanthinul és cryptoxanthinul. Ásványi anyagok: magnézium, kálium, vas és fluorid. Az előbb felsoroltaknak köszönhetően ízületi gyulladások megelőzéséhez járul hozzá. Anyagcsere gyorsító hatása van és segíti a zsírsejtek lebontását. Szabályozza a sav-lúg egyensúlyt, és a keringési rendszert, valamint hozzájárul a szervezet méregtelenítéséhez. A szilva csökkenti a szív- és rákbetegségek kialakulásának az esélyét. Vértisztító hatással is bír.