"Hull a szilva a fáról"

Ha lekvárra vagy pálinkára gondolunk a sárgabarack mellett a szilva a másik gyümölcs, amire egyből asszociálunk. Nem véletlenül, hiszen elég közeli rokonságban állnak egymással. 

Története, tudnivalók

A szilva a rózsafélék családjából ered, melynek érése egészen elhúzódó. Júliustól október végéig szüretelhető. A klasszik lila színű szilván kívül előfordulhat piros, vagy akár sárga árnyalatban is. 

Eredetileg a Kaszpi-tenger partjáról származó, ízében a legváltozatosabb gyümölcs. Rómával Pompeius ismertette meg a szilvát, ahonnan gyorsan végigsöpört a Földközi-tenger partvidékén. Később, a XVII. században Észak-Amerikában is elérhetővé vált a szilva. Hazánkban is kedvelt gyümölcs, sőt a szatmári szilvalekvár és a szilvapálinka hungarikumnak számít. 

Kijelenthető, hogy az alma után a legnagyobb mennyiségben termesztett gyümölcs. Legnagyobb exportőr országok közé sorolhatjuk az USA-t, Oroszországot és természetesen Kínát. 

Jótékony hatásai

Magas víztartalmú, kalóriaszegény, de vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag gyümölcs. Minden összetevője hozzájárul az egészséges életmód fenntartásához.

Remek fogyókúrás gyümölcs, hiszen hashajtó hatásáról is ismert. A rostban, szaténban és szorbitban gazdag gyümölcs, ami elősegíti az anyagcserét.

Vitaminok: C-vitamin, A-vitamin, K-vitamin, béta-karotin, antioxidánsok: lutein, zeaxanthinul és cryptoxanthinul. Ásványi anyagok: magnézium, kálium, vas és fluorid. Az előbb felsoroltaknak köszönhetően ízületi gyulladások megelőzéséhez járul hozzá. Anyagcsere gyorsító hatása van és segíti a zsírsejtek lebontását. Szabályozza a sav-lúg egyensúlyt, és a keringési rendszert, valamint hozzájárul a szervezet méregtelenítéséhez. A szilva csökkenti a szív- és rákbetegségek kialakulásának az esélyét. Vértisztító hatással is bír. 

Ezek is érdekelhetnek:

Szilva

Kattints ide, és nézd meg kínálatunkat!