Mit jelent a virágföld pH jelölése?

Növényeink virágföld pH igénye, tápanyagszükséglete, szerkezeti kívánalmai eltérőek, ezért termékcsaládunkat úgy alakítottuk ki, hogy a legfőbb növénytípusoknak megfelelő virágföldek rendelkezésére állhassanak. Széles virágföld választékunkban minden elképzelhető növényfajta speciális igényeire van megoldásunk, de a virágföld vásárláskor figyeljünk oda a pH értékre is. Kertészeti termelésben főként a talaj kémhatását fejezzük ki pH-ban.

Mit jelent a virágföld pH jelölése?

Minden talaj kémhatása mérhető pH skálán. A pH (pondus Hidrogenii, hidrogénion-kitevő) egy dimenzió nélküli kémiai mennyiség, mely egy adott oldat kémhatását (savasságát vagy lúgosságát) jellemzi.

A skála 0-tól 14-ig terjed; a 7-es a semleges kémhatás, az annál alacsonyabb értékek savas kémhatásra, a magasabb értékek lúgos kémhatásra utalnak. A savasság vagy lúgosság 10-szeres változása 1 pH-egység változást jelent.

40-50 éve a fenti logikát követve létrejött egy besorolás, 3 egyszerűbb virágföld csoport:

A = enyhén savanyú (pH= 5,9-6,4) kémhatású virágföld a mészkerülő növények számára.
B = semleges kémhatású (pH = 6,5-7), általános virágföld.
C = enyhén lúgos (pH= 7-7,5) kémhatású virágföld a mészkedvelő növények számára.

Ez a 3-betűs besorolás nem pontos, mivel nem fedi teljesen a növények igényét (például egy Rhododendron virág 3,8 - 4,5 pH értékű virágföldet igényel, amire a lista alapján nem is létezik virágföld). Éppen ezért ajánlott jobban odafigyelni a virágföldek elején vagy hátoldalán feltüntetett pH értékre, és utánajárni a növényfajták igényére. Amennyiben erre a szempontra is odafigyelünk, növényünk fejlődése varázslatos és megfelelő lesz.

Hogyan savanyítsam a földet?

A virágföldek és talajtípusok legtöbbje jellemzően semleges kémhatású (6,0 - 7,5 pH). Ha olyan növényünk van ami a savanyúbb virágföldet igényli, a talaj pH értékét szulfátos műtrágyákkal lehet csökkenteni (kálium-szulfát, ammónium-szulfát, magnézium-szulfát tartalmú műtrágyák), vagy rostos tőzegkockával.

Ezek is érdekelhetnek:

Virágföld

Kattints ide, és nézd meg az általános virágföldeink kiszereléseit, árait, tudnivalóit! 

Tőzeg

Kattints ide, és nézd meg további tudnivalókat a tőzegről!