Rozmaring egyenesen a kertből

A rozmaring az egyik legkedveltebb mediterrán fűszernövény. Ételeinket, de akár italainkat is könnyedén ízesíthetjük vele. Faiskolánk minden tavasszal hatalmas fűszernövény kínálattal rendelkezik, a rozmating mellett állandó jelleggel megtalálható nálunk a bazsalikom, oregánó, kakukkfű, citromfű és még sorolhatnánk.

Nem csupán aromás és karakteres illatta miatt nagyon népszerű, hanem jótékony hatása miatt is. A rozmaringból készült tea serkenti az agyműködést és a vérkeringést, epe- és vízhajtó hatása miatt is kedvelt gyógynövény. A kozmetikai ipar is hasznosítja a rozmaringot, krémek, samponok, tusfürdők vagy akár parfümök formájában.   

Az ókori időkben a szépség és a szerelem szimbóluma volt a rozmaring. Éppen ezért a mai díszítő elemként is funkcionálhat, gyakran esküvő asztaldíszként vagy esküvői csokorban látjuk viszont. A levendulához hasonlóan a szekrénybe helyezve molyirtásra is alkalmas lehet.

A rozmaring ültetése és gondozása
A rozmaring ültetése során mindenképp napos, meleg helyet válasszunk a növénynek. Ez történhet egyedüli dézsába, vagy akár egy nagyobb, akár magunk által készített fa dézsába, melybe egy igazi fűszarkot is kialakíthatunk. Laza, tápanyagdús, jó vízgazdálkodású talajok kedvelője a rozmaring. Fontos, hogy nagyjából kétszer olyan nagy edényt válasszunk neki, mint amiben megvásároltuk. Leginkább így tudjuk biztosítani a gyökerek megfelelő fejlődését. A levendulához hasonlóan szárazságtűrő növény, tehát minimális öntözést igényel, nagyjából heti egyszer érdemes megöntözni. Fagymentes időszakon kívül bármikor ültethető a kertészetünkből vásárolt fajták. 

A metszését szintén a fagyokig végezhetjük. Tetszés szerint nyírhatjuk a rozmaringot attól függően, hogy milyen formát szeretnénk belőle kialakítani. Fontos, hogy 2-3 centiméternél többet ne vágjunk egyszerre.  Gyakori nyírással sűrű, kompakt növekedést érhetünk el.

Rozmaring

(Rosmarinus officinalis).