"Napi egy alma..."

Az alma kétségtelenül a legnagyobb történelmi múlttal rendelkező gyümölcs.

Történelmi múltja:

Az alma múltja egészen az ókori európai időkre nyúlik vissza. A rómaiak és a görögök nem csak a termesztésével, hanem a terjesztésével is foglalkoztak. Gyakorlatilag innen terjedt el az egész világban. 

Ha a Bibliára, az ókori mitológiai történetekre vagy akár Tell Vilmosra gondolunk, mindig megjelent az alma. A középkorban terjedt el az almának a jótékony, gyógyító hatásai, mely mind a szegényebb, mind a gazdagabb körökben népszerű volt. 

Az európiai hódítók által az alma Amerikában is megjelent. Az Újvilágban való megjelenésével ott is szimbólimmá vált. Például az irokéz indiánok az almafákra úgy tekintettek, mint az istenekkel való kapcsolódási pontra.

Vitaminok, jótékony hatásai

Az alma esetében egy kalóriában szegény, de ugyanakkor rostban gazdag gyümölcsről beszélünk. Az almában olyan vitaminok találhatóak meg, mint a B-vitamin, C-vitamin. Számos  olyan ásványi anyagot tartalmaz, mint a vas, kálium, magnézium, különböző foszfátok és savak.

Az emésztésre  és az agyműködésre gyakorolt jótékony hatásait a savaknak köszönheti. Rendszeres fogyasztása csökkenti a rákos, valamint szív- és érrendszeri megbetegedések kialakulását. Vízhajtó, vértisztító és fertőtlenítő hatásáról is ismert. Végül nem elhanyagolható az asztma kialakulására gyakorolt hatása. Egy tanulmány szerint azok a terhes anyukák, akik terhességük alatt rendszeresen fogyasztottak almát, jelentősen csökkent a születendő gyermeküknél az asztma kialakulásának az esélye.

Ezek is érdekelhetnek:

Alma

Kattints ide, és nézd meg kínálatunkat!