Mandulafenyő tudnivalók

A Mandulafenyő (Pinus Pinea) az egyik legismertebb és legnépszerűbb mediterrán örökzöld fajta. A mediterrán tájak egyik legelterjedtebb fenyő fajtája. Az Ibériai-félsziget szolgált a Mandulafenyő eredeti élőhelyeként, innen terjedt el keletre, Dél-Európa, Törökország és Libanon területeire. Ehető magja és jellegzetes habitusa miatt évezredek óta termesztik.

Akár 20 méter magasra is megnőhet, ernyőszerű lombkoronája teszi igazán különlegessé ezt a fenyő fajtát. Lombkoronája a fenti képhez hasonlóan fiatal korában gömb alakú, később alakul ki a már fejünkben beugró, lapított korona. Habitusa nagyban hozzájárult a mediterrán tájak arculatához. Narancsbarna kérge mélyen barázdált. Fiatal hajtásai szürkészöldek, simák, idősebb korukra világosbarnává válnak. Tűlevelei 10-15 cm hosszúak, vaskosak. A tűlevelek párosával, ritkásan nőnek. Toboza majdnem gömb alakú, 8-15 cm hosszú, fénylő barna, kemény, a harmadik évben érik be. Magja ehető, íze a mandulára emlékeztet.

Magjának felhasználása sokszínű, találkozhatunk vele az olasz pesto alapanyagént, jól passzol grill zöldségek mellé, valamint Észak-Afrikában elterjedt a mandulafenyős mentatea és sütemény is. 

Mediterrán fajta révén leginkább a napos helyek kedvelője, viszonylag jól bírja a szárazságot. Talajában nem válogat, de kétség nélkül üde talajban fejlődik a legszebben. 3-4 éves korukig érdemes a fagytól védeni, takarni. Egyébként -20C°-ig télálló. 

Milyen növények mellé ajánljuk?

A Mandulafenyő kiválóan alkalmas Levendula, Rozmaring, Füge, Ciprusok és más, hasonló környezetből származó növény mellé.

Ezek is érdekelhetnek: