Minden, amit a Rózsákról tudnod kell

Hogyan válasszuk ki a megfelelő rózsát?

Rózsákat beszerezhetünk szabadgyökerű, konténeres, törzses vagy bokros változatban. A konténeres rózsák előnye, hogy az év bármely szakaszában ültethető, amennyiben a talaj nincs megfagyva. A konténerben lehetősége van a növénynek a megfelelő gyökérzet fejlődésére. Ültetés során óvatosan emeljük a rózsát és helyezzük át az ültetőgödörbe. 

Hova ültessük a rózsákat a kertben?

Rózsák ültetése során az egyik legfontosabb szempont, hogy napos helyet válasszunk a kertünkben. A legideálisabb kertrész, ahol több, mint 6 órát süt a nap. Előfordulhatnak olyan rózsafajták, melyek a félárnyékot is elviselik, de alapvetően, ha rózsáról van szó, a napsütés egy aranyszabály. A napsütés mellett a rendszeres öntözésről és tápoldatozásról se feledkezzünk meg!

Talajjal kapcsolatos szempontok: 
A rózsák szemben a Hortenziával vagy a Rhohodendronnal, kevésbé kényes a talaj savasságát illetően. Alapvetően semleges/enyhén savas kémhatású talajok kedvelője. A rózsák számára jó választás lehetnek a vályogtalajok, de kötött talajban, homoktalajban és agyagosabb talajban is szépen fejlődnek. Amennyiben tápanyagban szegényebb talajba ültetjük, mindenképp gondoskodjunk a megfelelő tápanyag utánpótlásról, például gilisztahumusz segítségével. 

A rózsa meglehtősen érzékeny a száraszságra, de ugyanígy a nedves talajt is nehezen viseli. Éppen ezért, ha kötött talajjal van dolgunk, mindenképp lazítsuk fel homokkal vagy tőzeggel, így elkerülve a fentebb írtakat. A folyamatos nedves talaj következtében könnyen kirohadhatnak a rózsák gyökerei. 

Ne zsúfoljuk össze a rózsákat! 
A dús rózsaágyás szép látványt nyújthat kertünknek, azonban számos negatív következménnyel járhat. A tövek nem megfelelő fejlődése mellett, a mikroklíma párásodása következtében könnyen gombás- és baktériumos megbetegedések léphetnek fel. 

Hogyan ültessük el a rózsákat?

A folyamat a megfelelő méretű gödör kiásásával kezdődik. A rózsáknak természetesen szélesebb és mélyebb, általában 30-35 cm mély és 30 széles gödör szükséges. A kiásott földet keverjük össze gilisztahumusszal.

Szabadgyökeres rózsa ültetése esetén érdemes 12 órára vízbe áztatni a gyökereket annak érdekében, hogy megfelelően megszívják magukat vízzel. Amennyiben a zöld részeket túl nagynak ítéljük meg, vágjunk vissza belőle! 

Az ültetési folyamat zárásaként tegyünk a gödör aljára gilisztahumuszt, majd vékony rétegben az összekevert földet. Egyenesen állítsuk bele a rózsát, majd a gyökérnyakig fedjük el földdel. Egy kisebb tányár kialakítását követően segíthetjük a rózsát, hogy a víz koncentráltan a gyökerekhez jusson el. Bőséges locsolást követően a továbbiakban kétnaponta érdemes öntözni a rózsát, amíg új hajtásokat nem hoz. 

Hogyan metszük a rózsát?

A közhiedelemmel ellentétben nem egy bonyolult dolog a rózsa metszése, holott sokakat ez a művelet tart vissza a rózsától. Nézzük, hogyan érdemes metszeni a rózsákat! 

Mikor és hogyan? 
Tél elején, tavasz elején érdemes megmetszeni a rózsát annak érdekében, hogy a rózsát egészségesen tartsuk, és a formáját karbantartsuk. Amennyiben tavasszal történik a visszavágás, ügyeljünk arra, hogy a rügy felett 1 centivel, ferdén történjen a metszés. A felső rügy abba az irányba nézzen, amerre szeretnénk, hogy a rózsa tovább fejlődjön. Évközben csak elszáradt virágokat távolítsuk el! Fontos, hogy mindig tiszta, éles metszőollóval dolgozzunk az esetleges fertőzések elkerülése érdekében.

Hogyan gondozzuk a rózsát?

Öntözés
Ahogy korábban írtuk, a rózsáknak magas a vízigénye, de mit is jelent ez a gyakorlatban? Általában 8-12 naponta érdemes öntözni a rózsát, időjárástól függően. Az öntözés során ne, vagy csak óvatosan használjunk kerti locsolót. Koncentráltan, csak a gyökereket öntözzük, így elkerülhetjük a gombás megbetegedéseket. Egy rózsatő általában 10-15 liter vizet igényel. 

Tápanyag
A rózsa tápanyagigényes növény, érdemes már ültetésnél elkezdeni a tápanyag utánpótlást. Az ültetőgödör aljára szórjunk egy kis gilisztahumuszt, majd azt a földet, amivel befedjük a rózsát, szintén keverjük el gilisztahumusszal. Fontos, hogy közvetlenül ne érintkezzen a gyökérzet és a gilisztahumusz. Jól keverjük el a földdel, valamint amit a gödör aljára tettünk, azt is fedjük el sima virágfölddel. Ezzel a művelettel nagyjából egy évre biztosítottuk a megfelelő tápanyagot a rózsánk számára. Ezt követően évente érdemes kevés gilisztahumusszal meghinteni a földet. 

További teendők az év során

Őszi teendők
A virágzás vége nem jelent egyet a gondozás végével. Ebben az időszakban is akad néhány fontosabb teendőnk a rózsával. Fontos, hogy a tápanyagutánpótlást a fagyok előtt már 4-5 héttel fejezzük be. Ha továbbra is tápoldatozzuk a rózsát, akkor nem tud felkészülni a télre, könnyen kifagyhat. Ősz végén kupacoljuk be a rózsa tövét, így megvédhetjük a téli fagyoktól. Mi is az a kupacolás? Kisebb domb felhúzását jelenti, fontos, hogy a földhalom és a szemzés között 10-15 cm legyen. Mindezek előtt távolítsuk a lehullott levelet és szirmokat a betakarni kívánt részről. 

Tavaszi teendők
A tavasz beköszöntével két fontos feladatunk van a rózsával. Első, az ősszel felhalmozott kupac eltávolítása. A rózsa kihajtását megelezően már el kell távolítani a korábban felhalmozott kupacot. A másik fontos teendőnk a metszés, amiről már korábban részletesen írtunk.

Melyek a legismertebb általános rózsafajták?

Parkrózsák
Szinte minden kertbe illenek, általában 60-150 cm között alakul a magasságuk. A változatos szín mellett az erős illata is egy választásai szempont lehet.

Mini virágágyi törpe rózsák
A törpe rózsák remekül illenek balkonládákba, előkertekbe vagy akár sziklakertekbe is.

Talajtakaró rózsák
 A talajtakaró rózsák elegáns megjelenésük mellett, rendkívül praktikusak is. Kiválóan alkalmasak kietlen területek beborítására, befuttatására.