Miért ültessünk fát?

A faültetésnek számos környezeti és esztétikai előnye van, melyet az alábbi sorokban gyűjtöttünk össze.

1. Tisztítják a levegőt

A fák fotoszintézisének köszönhetően oxigént termelnek, emellett porszűrő funkciót is képesek betölteni. Ez különösen fontos, amennyiben 10 mikrométernél kisebb részecskék jutnak a levegőbe. Sajnos ezeket az emberi szervezet nem tudja megakadályozni, hogy a légzőrendszerbe jussanak. Rövidtávon elsősorban légúti megbetegedésekhez vezethetnek. Éppen ezért különösen érdemes forgalmas utak, gyárak, mezőgazdasági területek közelébe fasorokat ültetni. Azonban kerüljük az allergén pollent termelő fák ültetését!

2. Pozitív hatásai vannak a globális felmelegedés elleni védekezésben

Manapság sajnos egyre inkább aktuális a téma. Az üvegházhatású gázok, például a szén-dioxid, olyan burkot képez a bolygónk körül, ami beengedi a Nap rövidhullámú sugarait, és a visszaverődő hosszúhullámú sugarakat pedig elnyeli. Ez egy természetes folyamat, melyet az emberi tevékenység nagyban felgyorsított. A szélsőséges időjárási jelenségek, mint a viharok, nagy melegek, erős széllökések, évről évre egyre gyakoribbá válnak. A fák képesek elnyelni a szén-dioxidot, így eltávolítják őket a légkörből. Ennek köszönhetően, minél több fát ültetünk, annál hatékonyabban tudjuk lassítani a globális felmelegedés folyamatát.

3. Természetes árnyékot adnak

A fák a párologtatásnak köszönhetően képesek lehűteni a levegőt, nyáron a városi környezetben felizzott levegő, és a fák által képzett hűvösebb levegő kicserélődik. A másik nagy előnye, hogy árnyékával is hűti a környezetét, mely akár a légkondicionáló gépek használatának csökkentéséhez is vezethet.

4. Védik a talajt

A fák mérsékelik a hegyoldalon vagy patak lejtőin a víz és szél romboló hatását, valamint a talajéletet is védik. A fák tápanyagellátását a szabad szemmel nem látható mikroorganizmusok végzik, melyek a szerves tápanyagot a növény számára felvehető tápanyaggá alakítják át a talajban. A mikroorganizmusokat többek között a lehulló falevelek táplálják, így a fák a talajélet megőrzését is elősegítik.

5. Segítik a vízgazdákodást

Az árnyékolásnak köszönhetően lassul a víz elpárolgása egy adott területről. A lehullott falevél ősszel, mint talajtakaró mulcs funkcionál, amely szintén pozitív hatással van a talaj vízmegtartóképességére. A lombozat az esőcseppek tárolását segíti.

6. Csökkentik a talaj szennyezettségét

Előfordulnak olyan fajok, melyek kiemelkedő szennyező anyag kármentesítési képességgel bírnak. Ez annyit tesz, hogy vannak olyan fák, melyek gyógyító tevékenysége során a növények és a gyökerükkel társult mikroorganizmusok segítségével csökkenthetik a talajban lévő káros anyagok mennyiségét.

7. Számos állat-, növény- és gombafajnak biztosítanak élőhelyet

A fák például fészkelőhelyként is szolgálnak életük során, valamint korhadt állapotukban is. Egyetlen fa akár több száz fajnak adhat otthont. Emellett a fák termései és a fakéreg alatt megbúvó élőlények táplálékot biztosítanak a madaraknak és a vadon élő állatoknak is.

8. Javítják az emberek mentális és fizikai egészségét

Több felmérés is kimutatta, hogy a fák a stresszre, szorongás csökkentésére kiváló hatással vannak.

9. Óvnak a zajtól

A három szintes növényfal hatékonyan véd a zajtól, mely pázsitból, cserjékből és fákból áll. A levelek rugalmas ellenállással bírnak hangtompító hatásának köszönhetően, de maga a levelek közti légréteg is szigetel.

10. Gazdasági haszon

Az ingatlanunk értékét fákkal, igényes kerttel is növelni tudjuk, mely a későbbiekben egyfajta befektetést is jelenthet. 

10+1. Eszmei érték

A fák fajuktól függően akár több száz évig is élhetnek, így a jövő generációinak is teszünk a jóllétéért. 

 

Ezek is érdekelhetnek: