Kék áfonya tudnivalói

Az Észak-amerikai eredetű áfonya ermészetes élőhelyének megfelelően az erősen savanyú, 4,0 - 5,0 pH értékű talajokon fejlődik a legszebben. Fontos, hogy a homok vagy homokos-vályog szerkezetű, kifejezetten magas humusztartalmú, jó vízellátottságú, de nem pangóvizes talajt kedveli. Töve köré tegyünk 10-15 cm-es rétegben és 50 cm-s sugarú körben fenyőkérget vagy zúzott kavicsot a vízmegkötés, gyomok visszaszorítása érdekében.

Maximum magassága 100-130 cm, fehér harang alakú virágait áprilisban nyitja és sötétkék bogyói júniustól egészen szeptemberig érnek. Vörös lombszíne ősszel díszíti kertünket.

Ültetésnél érdemes két különböző fajtát választani, korait és későbbit, így folyamatosan lesz áfonyánk egész őszig. Két tő ültetése esetén akár egy közös dézsába is lehet, mert a keresztbeporzás miatt több terméssel számolhatunk. Dekorációként is szolgálhat, mivel tavasszal a virágai, nyáron a termései, ősszel a vörös levelei látványosak.

Metszeni nem igazán szükséges, főleg nem az ágvégeket, mert következő évben ott fog teremni. Csak a beteg, sérült ágakat távolítsuk el, valamint a nagyon vézna kicsi ágakat, ami termést úgysem hozna.

Termése kiválóan alkalmas mélyhűtésre.
Gyógyhatás: vérképző, gyógyítja a légúti betegségeket, enyhíti a köhögést.