Japánkertek

Mit érdemes tudni a japánkertekről?

A japánkertek elsősorban kicsínyitett természetet hivatottak felidézni. Legfontosabb a tervezés. Egy japánkertben annak ellenére, hogy minden nagyon természetesnek tűnik, nem az. Pontos tevezést, később nagy gondozást igényel. Az igazi japánkertek célja, hogy a benne sétáló elmerüljön gondolataiban, megnyugvásra találjon. Éppen ezért az első lépésként az utakat kell meghatározni. A japán ember a kertjében ösvényen, köveken közlekedik, semmiképpen se járdán.  Aki belép a kertbe teljesen át kell szellemülnie, ezért ezen út és a ház bejárata nem eshet egybe. 

Melyek a japánkertek kötelezőelemei?

- Víz - valós vagy szimbolikus
- Szikla és kő elrendezés
- Egy lámpás, főként kőből
- Teaház vagy bódé
- Kerítés - bokrokból, fából vagy falakból kialakítva
- Híd a szigetre, vagy járókövek

A japán kertépítészetnek három fő stílusirányzata: Tsukiyama, Kare-sansui, Chaniwa

A Tsukiyama (tájkép) kert a természet kicsinyített megjelenítése a legjellemzőbb, amely magába foglalja a hegyeket, tavakat, patakokat. Lényege, hogy a lekicsínyitett természet megjelenítésével képes a tér megnövelésére. Leginkább úgy lehet megvalósítani, hogy minden környező épületet kizár, és inkább a közeli hegyeket helyezi előtérbe. A mohák, kövek csobogók, dombocskák, fák, virágok és ösvények is meghatározó szereppel rendelkeznek ennél a stílusnál.

A Kare-sansui (száraz folyómeder vagy kőkert) stílus a Muromachi-korban terjedt el. Itt a fő díszítőelem a zen. Az ilyen stílusú kertekben nincs jelen a víz, helyette a gereblyézett zen, illetve kövek kombinálása hivatott a víz felidézésére.

Japánban nagy történelme van a tea fogyasztásnak. Manapság is vannak olyan teaházak, ahol a teázás hagyományait ismerhetjük meg. Visszatérve a kertekre a Chaniwa (teakert) ezt a hagyományt hivatott továbbvinni. A kert teaszertartások lebonyolítására alkalmas. Ebben a kerttípusban sok örökzöld, moha található, kombinálva kőlámpással, bambusszal. A víz itt is jelen van kis patak, vagy kisebb tó formájában. A teaház épülete is ebben  kertben található, ami egy nagyon egyszerű stílussal rendelkezik. 

Fontos megjegyezni, hogy a japánkertekbe kevésbé szokás olyan növényeket ültetni, amely élénk színű virágokkal rendelkeznek. Helyette inkább olyan növényeket részesít előnyben ez a stílus, mely egész évben gyönyörű élénk színnel rendelkezik, esetleg évszakonként változó. Éppen ezért a legkedveltebb növények a japánjuharok.

Japán juhar

(Acer japonicum Aconitifolium)

Szoliter (előkertek, japán kertek)

Japán juhar

(Acer palmatum 'Bloodgood')

Szoliter (előkertek, japán kertek)

Japán juhar
(Japán juhar Acer 'Ryu Sei' Mt.)

Szoliter (előkertek, japán kertek)

Japán juhar
(Acer palmatum 'Sangokaku')

Szoliter (előkertek, japán kertek)