Japánkertek

Mit érdemes tudni a japánkertekről?

A japánkertek elsősorban kicsínyitett természetet hivatottak felidézni. Legfontosabb a tervezés. Egy japánkertben annak ellenére, hogy minden nagyon természetesnek tűnik, nem az. Pontos tevezést, később nagy gondozást igényel. Az igazi japánkertek célja, hogy a benne sétáló elmerüljön gondolataiban, megnyugvásra találjon. Éppen ezért az első lépésként az utakat kell meghatározni. A japán ember a kertjében ösvényen, köveken közlekedik, semmiképpen se járdán.  Aki belép a kertbe teljesen át kell szellemülnie, ezért ezen út és a ház bejárata nem eshet egybe. 

Melyek a japánkertek kötelezőelemei?

- Víz - valós vagy szimbolikus
- Szikla és kő elrendezés
- Egy lámpás, főként kőből
- Teaház vagy bódé
- Kerítés - bokrokból, fából vagy falakból kialakítva
- Híd a szigetre, vagy járókövek

A japán kertépítészetnek három fő stílusirányzata: Tsukiyama, Kare-sansui, Chaniwa

A Tsukiyama (tájkép) kert a természet kicsinyített megjelenítése a legjellemzőbb, amely magába foglalja a hegyeket, tavakat, patakokat. Lényege, hogy a lekicsínyitett természet megjelenítésével képes a tér megnövelésére. Leginkább úgy lehet megvalósítani, hogy minden környező épületet kizár, és inkább a közeli hegyeket helyezi előtérbe. A mohák, kövek csobogók, dombocskák, fák, virágok és ösvények is meghatározó szereppel rendelkeznek ennél a stílusnál.

A Kare-sansui (száraz folyómeder vagy kőkert) stílus a Muromachi-korban terjedt el. Itt a fő díszítőelem a zen. Az ilyen stílusú kertekben nincs jelen a víz, helyette a gereblyézett zen, illetve kövek kombinálása hivatott a víz felidézésére.

Japánban nagy történelme van a tea fogyasztásnak. Manapság is vannak olyan teaházak, ahol a teázás hagyományait ismerhetjük meg. Visszatérve a kertekre a Chaniwa (teakert) ezt a hagyományt hivatott továbbvinni. A kert teaszertartások lebonyolítására alkalmas. Ebben a kerttípusban sok örökzöld, moha található, kombinálva kőlámpással, bambusszal. A víz itt is jelen van kis patak, vagy kisebb tó formájában. A teaház épülete is ebben  kertben található, ami egy nagyon egyszerű stílussal rendelkezik. 

Fontos megjegyezni, hogy a japánkertekbe kevésbé szokás olyan növényeket ültetni, amely élénk színű virágokkal rendelkeznek. Helyette inkább olyan növényeket részesít előnyben ez a stílus, mely egész évben gyönyörű élénk színnel rendelkezik, esetleg évszakonként változó. Éppen ezért a legkedveltebb növények a japánjuharok.

Japán juhar

(Acer japonicum Aconitifolium)

Szoliter (előkertek, japán kertek)

Japán juhar

(Acer palmatum 'Bloodgood')

Szoliter (előkertek, japán kertek)

Japán juhar
(Acer palmatum 'Sangokaku')

Szoliter (előkertek, japán kertek)