Friss füge a kertünkből?

A füge már évezredek óta ismert és kedvelt gyümölcs, a mai napig különlegességnek számít. Felhasználása rendkívül sokoldalú, hiszen akár nyersen magába fogyasztva kiváló csemege, de készíthetünk belőle chutney-t, különböző köreteket, feldobhatjuk vele reggelinket, de vendéség során is remek díszeleme lehet egy tapas tálnak.

Milyen jótékony hatással bír a füge?
Magas rosttartalmának köszönhetően segíti az anyagcsere működést, így az epe és máj működésére is pozitív hatással van. A füge vitaminokban, ásványi anyagokban és szénhidrátban gazdag gyümölcs. A magas káliumtartalom miatt szívproblémák és magas vérnyomás ellen az egyik legjobb ellenszer. Ráadásul a koncentrációt is segíti és idegnyugtató hatása miatt is kedvelt csemege. 2-3 darabnál nem ajánlott többet fogyasztani egy nap magas cukortartalma miatt.


A füge igényei
A fügefa 2-5 méter magasra és ugyanilyen szélesre növő fa, erős habitussal bír. Karélyozott sötétzöld levelei mutatósak, tehát nem csupán hasznnövényként érdemes ültetni. Féltrópusi növény, ennek következtében védett, napos helyre ültessük. Legjobb a déli fekvés, így a lehető legtöbb ideig éri a napsütés. Talajt tekintve igénytelen, könnyen elél bármilyen talajban. -15 °C-ig teljesen télálló. Tartós szárazságban öntözzük a fügét, különben kicsik maradnak a gyümölcsei és könnyen lerúgja magáról őket. 

A füge metszése

A füge metszése nem olyan törvényszerű, mint a hagyományos gyümölcsfák esetében. Tavasszal inkább az elfagyott ágakat és az elhalt gyümölcsöket érdemes eltávolítani. Ahogy korábban is írtuk, a füge erős habitusú növény, így nem kell aggódni, ha kicsit jobban megmetszettük. Érdemes játszani a formákkal, hogy egy szép és formás fügére tegyünk szert. Általában júliustól októberig érik a füge, így ennek tudatában érdemes metszeni, nehogy a bimbókkal teli ágakat vágjuk le. 

Füge
(Ficus carica)