Egynyáriak gondozása

Az egynyáriak az egyik legkedveltebb növényeink közé tartoznak, legalábbis, ami a családi házak ablakpárkányait illeti. Fontos megjegyezni, hogy miután szépen elültettük ezeket a növényeket, folyamatos gondozást igényelnek.


Nem győzzük hangsúlyozni, hogy víz, víz, víz. Ahhoz, hogy szépen virágozzanak folyamatosan öntözni kell őket, inkább többször kevesebb vízzel. Leginkább a reggeli vagy esti öntözést javasoljuk. 

Ha azt akarjuk, hogy egész nyáron szép virágokat hozzon a petúnia, akkor metszeni szükséges. A nagy virágzási hullám után a növény tömegének kb. 80%-ra érdemes visszavágni.

Ezzel szemben a levelükkel díszítő egynyáriak esetében kicsit máshogy szükséges eljárni. Amennyiben már elérték a kellő magasságot, jobb ha kitépkedjük a csúcshajtásokat, így egy bokrosabb formát érhetünk el.  

Az öntözés után a második legfontosabb teendő az egynyáriakkal a tápoldatozás. Általánosságban elmondható, hogy heti egyszer elég tápoldatozni. (Öntözővízzel szükséges összekeverni.) Ennek ellenére előfordulnak olyan egynyáriak, mint a petúnia, amelynek érdemesebb kevesebb adagban adni a tápoldatot, de annál gyakrabban. Az egyenletes és folyamatos tápanyag biztosítása érdekében hatékonyabb megoldást érhetünk el, ha ezt lassan lebomló műtrágyával kombináljuk. Amennyiben később teleltetni szeretnénk, érdemes augusztus környékén felhagyni a tápoldatozással.

Ezek is érdekelhetnek:

Fagyálló kerámiák

Kattints ide, és nézd meg a további fagyálló kerámiáinkat!

Muskátlidoktor

Kattints ide, és nézd meg a további tápoldatainkat!

Virágföld

Kattints ide, és nézd meg a virágföldeink kiszereléseit, árait, tudnivalóit!