Cseresznye, mint egészségbomba

Egyik legjobb immunerősítő

Egy marék cseresznyének az energiatartalma nagyjából 65-70 kcal. Alacsony zsír-, és fehérje tartalommal rendelkezik, viszont szénhidrátban és rostban is gazdag. 

Vitaminokat tekintve különösen magas az A-, C-, B1-, B2-, B6- vitamin tartalma. Továbbá rendkívül magas a fólsav, pantoténsav, biotin, niacin és riboflavin tartalma. Ásványi anyagokat és nyomelemeket tekintve kiemelendő a kalcium, foszfor, nátrium, kálium, vas és kobalt tartalma is. Minden életkorban nagyon hasznos csemege, hiszen gyermekkorban kedvező hatása van a csontok, fogak fejlődésére. Ezzel szemben a cseresznye fogyasztása időskorban is nagyon hasznos lehet a szervezet számára, hiszen gyakori öregkori betegség a csontritkulás. Színes karotinoidjainak köszönhetően gyulladásgátló, fájdalomcsillapító, nátha és hörgőpanaszokra is kiváló természetes gyógymód. Naponta kb, 25 dkg cseresznye fogyasztása egyértelműen csökkenti a vér húgysav-szintjét, valamint az ízületi betegségekre is pozitív hatása van. A cseresznye szárából főzött tea azon felül, hogy nagyon finom, kiváló orvosság a gyomor- és tüdőbajokra. 

További jótékony hatásai

Vértisztító, húgy-, ivar- és emésztőszervekre gyakorolt hatások, ízületi gyulladások, cukorbetegség, szénanátha, a szénaláz, terhességi hányás megakadályozása, alacsony vérnyomás, alultápláltság és depresszió. 

Köszvény:

A felhalmozódott húgykősav következtében a csuklókban vagy az ujjakban erős fájdalmat okozhat. A cseresznye vértisztító hatása következtében képes enyhíteni, vagy akár teljesen elmulasztani a fájdalmat.

Reuma:

A reumatikus megbetegedések révén a végtagok érzékenyebbé válnak, amely gyulladással és erős fájdalommal jár. Táplálkozási szokásaink megváltoztatásával és a cseresznye vértisztító hatásának következtében enyhíthetjük a tüneteket.

Bőrápoló:

A vértisztítás következtében a bőrünk is megtisztul, mely egészséges és bőrhibamentes bőrt eredményez. A sejtkárosító szabad gyökök semlegesítő hatása, valamint a kötőszöveteket károsító enzimek elbontása következtében öregedésgátló hatással is rendelkezik.