A sikeres szőlőtermesztés titka

Milyen szempontok figyelembevétele fontos a szőlőnél? Mit kell tudni a legszélesebb körben termesztett gyümölcsről?

1. Helymeghatározás

Az első és talán a legfontosabb szempont az elültetni kívánt szőlő helyének a kiválasztása. Azzal, hogy megfelelő helyet választunk neki, sok betegségtől kímélhetjük meg, valamint bőséges termést eredményezhet. A megfelelő hely kiválasztása érdekében a következő négy szempontot érdemes szem előtt tartani:

  • Talajmenti fagyok: Olyan helyre ültessük a szőlőt, ahol nem lesz kitéve a késő tavaszi /kora őszi fagyoknak sem. 
  • Vízigény: Érdemes jó vízelvezetésű talajba ültetni a szőlőt. Nem kedveli, ha a gyökere vízben áll, vagy túl nedves közegben van. 
  • Fényigény: Minél tovább éri a napfény annál jobb!
  • Levegőáramlat: A jó levegőáramlat csökkenti a betegségek kialakulását.

2. Ültetés

Az ültetés alatt leginkább a távolságtartás értendő. A szőlőoltványok között 80 cm - 100 cm ültetési távolságot hagyjunk, és legalább 60 cm mély gödörbe ássuk. Mindenképpen jó minőségi kerti földdel fedjük be. Ültetés előtt az oltványokat állítsuk néhány órára vízbe, hogy az elvesztett nedvességet pótolni tudják. Ezután távolítsuk el az oldalgyökereket és rövidítsük meg a talpgyökereket. Az oltvány olyan mélyre kerüljön a földbe, hogy az oltás helye közvetlenül a talaj felszíne felett legyen. Ültetés után az oltványt bő vízzel érdemes öntözni. 

3. Talajelőkészítés

A szőlő az enyhén savas talajok kedvelője. Az ideális pH érték számára 5,5-6 között van. Kevés tőzeggel elérhetjük a talaj enyhén savasságát. Azonban, ha nagyon savas a talajunk, akkor előfordulhat, hogy enyhén meszezni kell azt. Egy kis tápanyaggal, például gilisztahumusszal fokozhatjuk a szőlő termőképességét.

4. Metszés

Tél végén / kora tavasszal érdemes a szőlőt metszeni rügyfakadás előtt. A következő eljárás egy közismert metszési módszert ír le, amelyet négyes ernyős művelési rendszernek neveznek. Ehhez két vas-acél huzalra van szükség, amelyet 90 cm és 180 centiméter magasságban húzzunk ki, 90 cm távolságra egymástól, és az oszlopok közötti távolság 5 méter legyen.

1. év: A növekedés első évében meg kell karózni. A legerősebb 2 hajtást hagyjuk csak növekedni.

2. év: Válasszuk ki főtőke törzsnek a két szőlővessző közül a legerősebbet. Ha a vesszőszál csak az első huzalt érte el, akkor csak két hajtásra kell visszametszeni. Ha elérte a felső huzalt, amikor a hajtások növekedni kezdenek, el kell távolítani az összeset, és minden egyes huzalnál, csak a legerősebb 4 vagy 5 hajtást hagyjuk meg.

3. év: Minden egyes tőkénél válasszuk ki a legerősebb vesszőszálat, és metsszük vissza 3-4 rügyre. Ezek biztosítják a jövő évi termő szálvesszőt.

4. év +: Elérkezett végre az első termés éve. Válasszuk ki az erősebb szálvesszőt minden huzalon és mindegyiket vágjuk vissza 6-10 rügyre. Ezen fognak a legelső gyümölcsök teremni. Ugyanakkor hagyjunk még egy-egy hajtást minden irányban és metsszük vissza 2-3 rügyre. Ez biztosítja a következő év termésvesszőit.

5. Szüretelés

Szüretelést követően 8 hétig tárolható a szőlő. Legjobb, ha 0 Celsius fokon tároljuk.