A dió termesztési tudnivalói és jótékony hatásai

A diót az egyik legértékesebb gyümölcsnek is szokták nevezni. Széles felhasználási köre, jótékony hatásai mind hozzájárulnak népszerűségéhez. Az alábbi cikkünkben összegyűjtöttünk pár fontos, a termesztése kapcsán fellépő információkat, illetve néhány jótékony hatásait ismertetjük. 

A megfelelő fajták kiválasztását követően kezdődhet az ültetés
A dió ültetésére a legkedvezőbb időszak a levélhullástól kezdődően, november végéig, december elejéig tart, időjárástól függően. Így a dió a tél folyamán jól megtelepedik, és tavasszal fejlődésnek indul. Fontos, hogy az oltás helye ne kerüljön a föld alá, hiszen így elkerülhető az abnormális növekedés és a növényelhalás.
Pollenadó fák
A diófa önporzó, de a pollenmisszió időtartama csupán néhány napig esik egybe a termő virágok virágzásával. Érdemes hektáronként 3-4 pollenadó fát ültetni. Legjobb, ha ezeket az uralkodó szélirány szerinti parcellaszegélybe ültetjük, hogy elkerüljük a fajtakeveredést.
Tápanyag-utánpótlás
A tápanyag-utánpótlásnak figyelembe kell vennie a talaj termőképességét, a fák növekedési ütemét és terméshozamát. A diófa szempontjából legfontosabb tápanyagok a nitrogén, a kálium és a kalcium.
Nitrogén: hagyományos fajtákból telepített termő gyümölcsöskert hektáronként évente kb. 100 kg nitrogént igényel. Gyepesített gyümölcsöskert esetén a nitrogénbevitel évente és hektáronként 20 kg-al növekszik. A kimosódás elkerülése végett a nitrogéntrágyát két részletben adagoljuk: felét 1 héttel a rügyezés előtt, másik felét a termő virágok nyílásakor (május közepén).
Kálium: jól termő, hagyományos fajtájú dióskert kálium-utánpótlása 100 kg/év/ha.
Kalcium: savas talajokra (pH<7) telepített ültetvények esetén az évenkénti Ca-bevitel szükséges. Savas talaj évi kalciumellátása 100 kg/ha körül mozog.
Öntözés
A diófa különböző fejlődési szakaszokon megy át, amelyek során a vízhiány veszélyezteti az éves termést, a következő évek terméseit és a gyümölcsös élettartamát. A júniusi vízhiány veszélyezteti az azévi gyümölcsszemek méretét és a következő évi termőrügyek kialakulását. Augusztusban a dióbél minőségét rontja a vízhiány. A tartós vízhiány tűrése fajtától függ.

Jótékony hatások
Vitaminokban gazdag
A- és E-vitaminban kifejezetten gazdag, valamint többféle B-vitamint is tartalmaz a dió, például a tiamin, amely serkenti a növekedést. A diófa levele frissen, jelentős mennyiségű C-vitamint rejt. Készíthető belőle tea, amely bőrproblémákra (akne, sömör) javasolt. 

Növényi rostok és ásványi anyagok
Magnézum és kálium tartalma magas, illetve fluor, mangán és réz tartalma sem elhanyagolható, mely a vérképzésben játszik nagy szerepet. A szelén a szívizomgyengeség ellen kiváló, nem beszélve immunerősítő szerepéről. Lábadozó betegeknek kifejezetten ajánlott a dióval tarkított étrend.

Omega-3-zsírsavak
A magvakban, így a dióbélben található, többszörösen telítetlen zsírok, így az omega-3-zsírsavak, melyek kedvező hatásúak a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében.

Ezek is érdekelhetnek: